به گزارش قاصدنیوز، بر اساس گزارش نهادهای ملی و بینالمللی بهداشت و سلامت، سالانه افراد زیادی بر اثر انواع بیماری جان خود را از دست میدهند. بیماریهای قلبی و گوارشی و حوادث مختلف در این میان در صدر قرار دارند. بیماریهایی نیز وجود دارند که با وجود مسری بودن، کمتر در معرض توجه جدی قرار داشتهاند. در این میان بیماری آنفلوآنزا دارای شاخصههای یک بیماری مسری است که همچنان پیشگیری از آن بهترین راه درمانی به نظر میرسد. در برخی شرایط همین غیرقابل درمان بودن، بیماری آنفلوآنزا را از یک بیماری معمول با درجه خطر پایین، به یک بیماری خطرناک و ترسناک تبدیل کرده است. در پی از دست دادن برخی هموطنانمان بر اثر بیماری موسوم به آنفلوآنزای خوکی (H1N1)، نام این بیماری و وحشت از آن در دلها بیدار شد؛آنفلوآنزایی که چند سال پیش نیز بهصورت همهگیر گسترش یافت و نوع جدیدی از ترس را ایجاد کرد. اما آیا ترسیدن از این بیماری بجا است؟ چه افرادی در ابتلا به این بیماری میمیرند و آیا میتوان این بیماری را کشنده دانست؟ و مهمترین سؤال اینکه چه کنیم که به این بیماری مبتلا نشویم؟
برای یافتن این پاسخها با دکتر «محمد جعفر صادقی» مدیرگروه بیماریهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفتوگو کردیم.
آیا آنفلوآنزای موسوم به H1N1 در خراسان رضوی نیز مشاهده شده است؟
این ویروس میتواند همه جا و در هراستانی رؤیت شود. چرا که اتفاقی نو و ویروسی جدید نیست. ویروس آنفلوآنزا از دیرباز ساکن بدن بیماران میشد و این روند ادامه دارد. در سال 1917 این بیماری بهصورت اپیدمی انتشار یافت و قربانیان زیادی گرفت. نامهای زیادی مانند آنفلوآنزای خوکی به این بیماری اطلاق شد. بهطور کلی ویروس آنفلوآنزا 3 تیپ دارد. تیپ B، A و C. آنفلوآنزایی که اکنون رواج یافته است، تیپ A و شدت و سرعت انتقال بیماری در این تیپ بیشتر است. این ویروس در این تیپ آنتیژنهایی روی خود حمل میکند که نام این آنتیژنها H و N است. به همین دلیل این ویروس به نام آنفلوآنزای H1N1 شناخته میشود. تاکنون مرگ و میری بر اثر این بیماری در خراسان رضوی گزارش نشده است.
وجه تمایز این آنفلوآنزا با سرماخوردگی چیست؟
آنفلوآنزا متفاوت از سرماخوردگی است و نباید با هم اشتباه گرفته شود. هرچند علائم مشابهی دارند. علائم سرماخوردگی عبارت است از تب خفیف، آبریزش بینی و درد عضلانی. این علائم در آنفلوآنزا بهصورت شدیدتر بروز میکند و همین وجه تمایز آنفلوآنزا و سرماخوردگی است. در آنفلوآنزا تب بدن بالای 38 درجه است. همچنین فرد احساس کسالت بیشتری دارد. در سرماخوردگی عادی فرد در انجام امور عادی احساس ضعف کمتری نسبت به آنفلوآنزا دارد. در بیماری آنفلوآنزا تنگی نفس و سرفه بر فرد غالب میشود. آنفلوآنزا در کودکان میتواند با اسهال و استفراغ همراه باشد.
ویروس آنفلوآنزا بومی است یا وارداتی؟
این بیماری در گستره دنیا مطرح است و بومی ایران نیست. این ویروس با ویروسی که در سال 1917 مرگ و میری در ابعاد وسیع به همراه داشت، یکسان است بنابراین نمیتوان این ویروس را بومی دانست.
آیا میتوان گفت خطر ابتلا به آنفلوآنزا در محیطهای جمعی بیشتر میشود؟
خطر انتشار ویروس و ابتلا به آن در محیطهای جمعی، خصوصا محیطهای سربسته تا 50درصد افزایش مییابد. به همین دلیل خطر ابتلا به ویروس آنفلوآنزای H1N1 در اجتماعاتی نظیر مدارس، پادگانها و مراکز تجمع بیشتر است. توصیه میشود مکانهای سربسته مجهز به تهویه مناسب باشند تا در صورت وجود ویروس در یک نفر، سایر افراد آلوده نشوند.
چنددرصد مبتلایان به آنفلوآنزای موسوم به H1N1 جان خود را از دست میدهند؟
برای پاسخ به این سؤال میتوان گفت مهم این است که این بیماری در چه گروههایی ایجاد شود.عمدتا افرادی بر اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند که بیماری زمینه ای دارند. افراد سالمند، دارای نقص ایمنی، خانمهای باردار یا بیماران دارای بیماریهای مزمن در صورت ابتلا به این بیماری و رعایت نکردن بهداشت فردی و عمومی، ممکن است جان خود را از دست دهند.
این بیماری چه علائمی دارد؟
تب، سرفه، تنگی نفس، درد عضلانی و در برخی کودکان اسهال و استفراغ از نشانههای ابتلا به این ویروس است.
راههای پیشگیری از ابتلا به این آنفلوآنزا چیست؟
شستن دستها علاوه بر توصیه بهداشتی، یک توصیه دینی است به همین دلیل توصیه میشود که پس از بیدار شدن، پس از بازگشت به منزل، قبل از خوردن غذا و بهطور کلی قبل از تماس دست با دهان و چشم، دستها به مدت 20 ثانیه با آب و صابون شسته شوند. اگر دست تمیز باشد، تماس آن با چشم و دهان مشکلی ایجاد نمیکند. ولی زمانی که فرد به ویروس مبتلا شد باید از دست زدن به چشمها خودداری کند. بزاق دهان طی سرفه یا عطسه تا نیممتر به جلو پرتاب میشود. بزاق فرد آلوده به ویروس نیز آلوده است به همین دلیل توصیه میشود فرد آلوده حتما از دستمال برای پوشاندن دهان هنگام عطسه یا سرفه استفاده کند و دستمال را پس از استفاده در سطل دارای در بیندازد. افراد سالم از دست دادن به بیمار یا روبوسی با وی بپرهیزند و نیز فاصله مناسب یک تا 2متر را با بیمار حفظ کنند.
مبتلایان به این ویروس چگونه درمان میشوند؟
در خراسان رضوی هماهنگیهایی با حوزه درمان و بیمارستانها انجام شده است و آمادگی لازم برای مقابله با بیماری وجود دارد. اگر فردی با علائم آنفلوآنزای H1N1 به مراکز پزشکی مراجعه کند، به بیمارستان ارجاع داده شده و درمان دارویی برای فرد شروع میشود. داروهای مورد استفاده برای این ویروس داروهای ضد ویروسی فراوان و در دسترس بیمارستانها است.
منبع: همشهری
http://www.ghasednews.com/fa/tiny/news-7441
ارسال نظر